Sos słodko-kwaśny do słoików robię przynajmniej raz w roku. Lubię mieć pod ręką domowy sos słodko-kwaśny, ponieważ mogę szybko przygotować smaczny posiłek. Możliwości podania sosu jest wiele. Najbardziej lubię sos słodko-kwaśny podany z ryżem i kurczakiem. Przepis na sos słodko-kwaśny jest prosty, lecz nieco pracochłonny ze względu na dużą ilość warzyw jaką musimy pokroić. Domowy sos słodko-kwaśny jest znacznie smaczniejszy niż kupiony w sklepie. Z podanego przepisu sos jest nieco ostrzejszy niż te dostępne w sklepie, ponieważ właśnie taki lubimy. Aby uzyskać ostrość taką jak w kupnych sosach, należy pominąć papryczkę chili.
Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników.
Z podanego przepisu wychodzi ponad 6 litrów sosu.
Jeśli używamy pomidorów (a nie gotowego przecieru): pomidory myjemy, nacinamy w krzyż i sparzamy wrzątkiem. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Zapasteryzowane słoiki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Istnieje kilka sposobów na pasteryzację. Poniżej podaję dwie metody, z których sama najczęściej korzystam.
Sos słodko-kwaśny można podawać z ulubionymi dodatkami np. ryżem, makaronem lub komosą ryżową. Danie będzie bardziej sycące jeśli dodamy do tego jeszcze kurczaka lub krewetki.
Kurczaka wystarczy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni z ulubionymi przyprawami. Do sosu dodać kurczaka i podgrzać. Najlepiej podawać z ryżem.
Na patelni rozpuść masło, dodaj krewetki i dusić przez około 6 – 10 minut. Różowe krewetki dusimy nieco krócej, większe krewetki dłużej.
Z sosem słodko-kwaśnym możemy również przygotować danie wegetariańskie. Sos słodko-kwaśny pasuje do tofu lub ciecierzycy z dodatkiem ryżu, makaronu lub komosy ryżowej.
Tofu jeśli ma serwatkę należy odsączyć na ręczniku papierowym. Następnie pokroić w kostkę. Rozgrzać olej (najlepiej kokosowy) i smażyć, aż się zarumieni z każdej strony. Tak przygotowane tofu podawać z ciepłym sosem słodko-kwaśnym.
Ciecierzyce ugotować z godnie z informacją na opakowaniu lub można użyć gotowej, ugotowanej ciecierzycy. Osobiście wolę ciecierzycę surową, którą sama gotuję. Ciecierzycę podawać z ciepłym sosem.
Polecam rówież pyszne i bardzo wilgotne babeczki z dyni.
Więcej pomysłów na wypieki z owocami znajdziecie tutaj.
Koniecznie zrobię taki sos lubię ten smak
Sos słodko-kwasny jest wspaniały z powodu smaku a także dlatego że można przechowac oraz wykorzystać gdy obiad musi być na szybko