Ciasto Jogurtowe bez Pieczenia z Chrupiącym Spodem i Malinami

22

Polecamy Wam przepis na pyszne ciasto jogurtowe bez konieczności pieczenia, przygotowane z naturalnych jogurtów. To lekkie, owocowe i nadzwyczaj smaczne wypieki. Co więcej, jego przygotowanie jest proste i szybkie. Składa się z kilku warstw. Najpierw mamy chrupiący spód o delikatnym posmaku nugatowym, a następnie aksamitną piankę, w której zanurzone są soczyste maliny. Na samym wierzchu znajduje się lekko kwaśna malinowa frużelina. To ciasto doskonale przypadło do gustu moim domownikom i stało się naszym najnowszym odkryciem.

Zapraszamy Was serdecznie do wypróbowania przepisu na to niezwykłe jogurtowe ciasto bez pieczenia, które wyróżnia się nie tylko chrupkością spodu, ale także obecnością malin. To połączenie jogurtu, spodu i owoców tworzy niezwykle apetyczną propozycję deseru.

Ilość sztuk16 sztuk
Kalorie178 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy24 cm

Pianka jogurtowa

  •  Jogurt naturalny lub grecki – 400 g
  • Serek mascarpone, schłodzony – 500 g
  • Cukier puder – 3 łyżki (można pominąć)
  • Cukier waniliowy – pół opakowania
  • Gorąca woda – 1/2 szklanki
  • Maliny – około 1 szklanki (120 g)
  • Żelatyna w proszku – 3 łyżki

Chrupiący spód

  • Herbatniki – 150 g
  • Krem czekoladowy np. Nutella – 250 g

Frużelina

  • Maliny świeże lub mrożone – 220 g + 80 g
  • Żelatyna w proszku – 1 łyżeczka rozpuszczona w 2 łyżkach wody
  • Cukier – 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana (skrobia) – 1 łyżeczka rozpuszczona w 1 łyżce wody
  •  

Ciasto powstało z inspiracji kilku przepisów i tego co miałam aktualnie w lodówce. Wyszło pyszne, z pewnością nie raz jeszcze zostanie zrobione.

Frużelina malinowa
  1. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia. W garnku wymieszać maliny (220 g) z cukrem. Jeśli używamy mrożonych owoców nie rozmrażamy ich wcześniej. Podgrzewać na kuchence na średniej temperaturze, aż do rozpuszczenia się cukru, co jakiś czas mieszając. Dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wszystko dokładnie połączyć i energicznie wymieszać łyżką. Zagotować, co chwilę mieszając, zdjęć z kuchenki.
  2. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Podgrzewać cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie gotować. Zdjąć z kuchenki, dodać pozostałą część malin (80g) i wystudzić.
  3. Frużelina powinna mieć konsystencję gęstego kisielu. Gorąca frużelina jest rzadsza, dopiero po schłodzeniu w lodówce będzie miała właściwą konsystencję.
Chrupiący spód
  1. Podczas gdy frużelina stygnie, najlepiej zrobić spód ciasta. Herbatniki umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć za pomocą wałka lub tłuczka. Można również zblendować pozostawiając większe okruszki, które później będą chrupiące. Wymieszać z masłem czekoladowym najlepiej nugatowym.
  2. Formę o średnicy 24 – 25 cm wyłożyć papierem (sam spód) i niczym nie smarować. Masę wyłożyć na formę i dokładnie rozprowadzić lekko dociskając. 
Pianka Jogurtowa
  1. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i pozostawić do wystudzenia. Jeśli jogurt naturalny jest rzadki należy zlać nadmiar serwatki, ewentualnie przełożyć na sitko o drobnych oczkach i chwilę odczekać. Jogurt nie musi być gęsty, bowiem masa i tak będzie sztywna.
  2. Serek mascarpone ubić i delikatnie połączyć z jogurtem. Następnie cały czas mieszając wlewać powoli ostudzoną żelatynę. Dodać cukier waniliowy oraz cukier. Mase włożyć na 5 minuty do lodówki. 
Wykonanie
  1. Na chrupiący spód wyłożyć połowę pianki jogurtowej.
  2. Następnie ułożyć na całej powierzchni kolejno maliny i pozostałą część pianki jogurtowej, wyrównać.
  3. Na koniec wyłożyć schłodzoną frużelinę. 

Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce, przynajmnie przez godzinę.

To właśnie tak powstaje nasza smakowita propozycja: ciasto jogurtowe bez pieczenia, gdzie chrupiący spód, delikatna pianka jogurtowa oraz świeże maliny tworzą wyjątkowy taniec smaków. Idealne na każdą okazję i dostępne dzięki zaledwie kilku krokom. W ogródkach jeszcze przez cały wrzesień będą maliny, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzach.

Zobacz również

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz