Polecam Wam przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z jogurtów naturalnych. Ciasto jest lekkie, owocowe i bardzo smaczne. Dodatkowo jest wyjątkowo proste i szybkie do wykonania. Składa się z kilku warstw. Pierwsza to chrupiący spód o smaku nugatowym, następnie delikatna pianka, w której zanurzone są maliny. Na końcu jest lekko kwaśna malinowa frużelina. Ciasto bardzo posmakowało moich domownikom i jest naszym nowym odkryciem. 

  • Pianka jogurtowa

    • Jogurt naturalny lub grecki – 400 g
    • Serek mascarpone, schłodzony – 500 g
    • Cukier puder – 3 łyżki – można pominąć
    • Cukier waniliowy – pół opakowania
    • Gorąca woda – 1/2szklanki
    • Maliny – około 1 szklanki (120 g)
    • Żelatyna w proszku – 3 łyżki

    Chrupiący spód

    • Herbatniki – 150 g
    • Krem czekoladowy np. Nutella – 250 g

    Frużelina

    • Maliny świeże lub mrożone – 220 g + 80 g
    • Żelatyna w proszku – 1 łyżeczka rozpuszczona w 2 łyżkach wody
    • Cukier – 3 łyżki
    • Mąka ziemniaczana (skrobia) – 1 łyżeczka rozpuszczona w 1 łyżce wody

Ciasto powstało z inspiracji kilku przepisów i tego co miałam aktualnie w lodówce. Wyszło pyszne, z pewnością nie raz jeszcze zostanie zrobione.

Frużelina 

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia. W garnku wymieszać maliny (220 g) z cukrem. Jeśli używamy mrożonych owoców nie rozmrażamy ich wcześniej. Podgrzewać na kuchence na średniej temperaturze, aż do rozpuszczenia się cukru, co jakiś czas mieszając. Dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wszystko dokładnie połączyć i energicznie wymieszać łyżką. Zagotować, co chwilę mieszając, zdjęć z kuchenki. 

Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Podgrzewać cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie gotować. Zdjąć z kuchenki, dodać pozostałą część malin (80g) i wystudzić. 

Frużelina powinna mieć konsystencję gęstego kisielu. Gorąca frużelina jest rzadsza, dopiero po schłodzeniu w lodówce będzie miała właściwą konsystencję.

Chrupiący spód

Podczas gdy frużelina stygnie, najlepiej zrobić spód ciasta. Herbatniki umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć za pomocą wałka lub tłuczka. Można również zblędować pozostawiając większe okruszki, które później będą chrupiące. Wymieszać z masłem czekoladowym najlepiej nugatowym. 

Formę o średnicy 24 – 25 cm wyłożyć papierem (sam spód) i niczym nie smarować. Masę wyłożyć na formę i dokładnie rozprowadzić lekko dociskając. 

Pianka jogurtowa

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i pozostawić do wystudzenia. Jeśli jogurt naturalny jest rzadki należy zlać nadmiar serwatki, ewentualnie przełożyć na sitko o drobnych oczkach i chwilę odczekać. Jogurt nie musi być gęsty, bowiem masa i tak będzie sztywna. Serek mascarpone ubić i delikatnie połączyć z jogurtem. Następnie cały czas mieszając wlewać powoli ostudzoną żelatynę. Dodać cukier waniliowy oraz cukier. Mase włożyć na 5 minuty do lodówki. 

Na chrupiący spód wyłożyć połowę pianki jogurtowej. Następnie ułożyć na całej powierzchni kolejno maliny i pozostałą część pianki jogurtowej. Wyrównać powierzchnię i na koniec wyłożyć schłodzoną frużelinę. 

Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce, przynajmnie przez godzinę.

W ogródkach jeszcze przez cały wrzesień będą maliny, więc zachęcam Was do zrobienia ciasta jogurtowego bez pieczenia. Smacznego!

Zobacz również

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz