Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia to połączenie herbatników i trzech bardzo smacznych kremów. Dodatkowo ostatnia warstwa jest posypana startą czekoladą. Przyznam, że ciasto jest bardzo słodkie, więc idealne dla prawdziwych wielbicieli słodkości. Uwielbiam kremy z tego przepisu, dlatego często używam ich do przełożenia innych wypieków, na przykład tortów. Polecam to ciasto każdemu, wypróbujcie mój przepis na ciasto Ferrero Rocher.

Składniki

  • Masa kajmakowa o smaku kakaowym – 700g
  • Serek mascarpone – 750g (schłodzony w lodówce minimum 12 godzin)
  • Śmietana kremówka 36% – 500 ml (schłodzona w lodówce minimum 12 godzin)
  • Orzechy laskowe ewentualnie ziemne – 250g
  • Żelatyna – 1 łyżka
  • Woda gorąca – 80 ml
  • Czekolada mleczna lub deserowa – 200g
  • Herbatniki – 450g
Wykonanie

Orzechy laskowe należy prażyć na rozgrzanej patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie umieścić między dwoma kawałkami papierowych ręczników i potrzeć. W ten sposób skórka odejdzie od orzecha i pozostanie na ręczniku. W razie potrzeby czynność można powtórzyć.

Orzechy laskowe lub ziemne kroimy na drobne kawałki, po czym dzielimy na dwie równe części. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy warstwę herbatników.

Krem nr 1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, aż będzie lekko sztywna. Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy, aż masa będzie gęsta i sztywna. Do osobnej miski odkładamy 1/3 kremu i zostawiamy na jakiś czas w lodówce. 

Krem nr 2. Do reszty kremu (nr 1) dodajemy dwie łyżki masy kajmakowej i połowę porcji orzechów laskowych. Wszystko mieszamy mikserem na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wody i czekamy aż chwile przestygnie. Następnie do żelatyny dodajemy łyżkę kremu, mieszamy, ponownie dodajemy łyżkę kremu i jeszcze raz mieszamy. Żelatynę z kremem dodajemy do pozostałego kremu, chwilę miksujemy, do połączenia składników. 

Na wcześniej ułożone herbatniki wykładamy krem nr 2. Na czas robienia kolejnego kremu ciasto można włożyć do lodówki. 

Krem nr 3. Do pozostałego kajmaku dodajemy drugą częścią orzechów i wszystko mieszamy łyżką. Układamy warstwę herbatników i wykładamy krem nr 3.

Ponownie układamy herbatniki, na które wykładamy krem nr 1. Na koniec ścieramy czekoladę na tarce o grubych oczkach i posypujemy całą powierzchnię ciasta. 

Gotowe ciasto schładzamy w lodówce minimum 3-4 godziny, a najlepiej przez całą noc. 

Zobacz również

Dodaj komentarz