Cukinia faszerowana z kurczakiem

3

Cukinia faszerowana z kurczakiem w kształcie łódki to pyszne danie, które dodatkowo wygląda oryginalnie i bardzo apetycznie. Danie to można przyrządzić w piekarniku i na grillu. Przepis ten dostałam od mojej przesympatycznej koleżanki Asi. Od tej pory często przygotowuję faszerowaną cukinię w kształcie łódki dla mojej rodziny, również w sezonie grillowym. Ale danie to sprawdza się również jako szybkie danie obiadowe. Co więcej przechowywane w lodówce nie traci walorów smakowych, dlatego świetnie nadaje się do odgrzania na następny dzień. Z przygotowanego przeze mnie przepisu wychodzi kilka pysznych porcji.

Wykonanie

Małe cukinie można zostawić w skórce, ale większe należy obrać. Następnie przeciąć na pół i wydrążyć łyżką środek. Składniki na marynatę wymieszać ze sobą, wysmarować nią cukinie z każdej strony, po czym pozostawić w lodówce przynajmniej na godzinę.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a następnie obgotować w lekko osolonej wodzie przez około 8 minut i pozostawić do ostygnięcia. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, posypując ulubioną przyprawą do kurczaka oraz ostrą papryką. Następnie na patelni z niewielką ilością tłuszczu smażyć kurczaka przez kilka minut, co chwilę mieszając. Usmażonego kurczaka pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić szynkę i paprykę w kostkę, a fasolkę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki farszu wymieszać z jogurtem naturalnym. Na koniec zetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach, dodać do farszu i dokładnie wymieszać.

Gotowy farsz nakładamy na wcześniej przygotowane cukinie. Tak przygotowaną kompozycję układamy na folii aluminiowej, którą zawijamy w kształt łódki. Dzięki temu farsz nie wypłynie na zewnątrz. Pieczemy w piekarniku lub na grillu przez około 40 minut, aż cukinie zmiękną.

Jeśli szukacie jeszcze bardziej sycącej sałatki, polecam mój przepis na pyszną sałatkę z tortellini.

Farsz

  • Cukinia – 3-4 sztuki małe lub 2 duże
  • Jogurt naturalny – 2 opakowania
  • Papryka – 2 sztuki (czerwona i żółta)
  • Szynka – 40 dag
  • Pierś z kurczaka – 1 sztuka (podwójna)
  • Ziemniaki – 4 sztuki (średniej wielkości)
  • Ser żółty – 40 dag
  • Czerwona fasolka – 1 puszka
  • Przyprawa do kurczaka

     

Marynata

  • Olej – 2 łyżki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – ½ łyżeczki
  • Ostra papryka – ½ łyżeczki
  • Zioła prowansalskie – 2 łyżki