Gotowanie Na słono

Sałatka na krakersach z tuńczykiem

Sałatka na krakersach z tuńczykiem jest bardzo smaczna, idealnie nadaje się na przyjęcie. Przyznam, że dodatek krakersów do sałatki jest dla mnie dość kontrowersyjny. Sałatki zazwyczaj są zdrowe, a jednak krakersy do takich przekąsek nie należą. Jednak nie patrząc na walory zdrowotne, krakersy świetnie pasują do sałatki i doskonale dopełniają smaku. Jeśli nie lubimy tuńczyka...

Suche skórki z chleba – co z nimi zrobić? Przekąski z czerstwego chleba

Skórki z chleba zostały mi z tortu kanapkowego. Nie lubię marnować jedzenia, więc postanowiłam zrobić z nich co smacznego. Przygotowałam bardzo smaczne, proste i chrupiące skórki. Można również użyć kromek czerstwego chleba.

Tort kanapkowy

Tort kanapkowy z szynką i jajkiem to jedna z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. Moją inspirację na wykonanie tortu znalazłam na Pintereście. Przejrzałam kilkanaście przepisów, z którego zrobiłam swój własny, z produktów które najbardziej lubię. Tort kanapkowy wygląda doskonale na stole, jak i podczas krojenia i degustacji.

Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem często pojawia się u nas w domu w różnych wersjach. Dzisiejsza propozycja jest najczęściej przygotowywana na różne okazje, święta lub do obiadu. Sałatka z brokułem jest bardzo prosta, szybka i kolorowa. Sałatkę podajemy z sosem czosnkowym lub koperkowym.

Najlepsze ciastka serowe

Ciastka serowe to pyszna, prosta i aromatyczna przekąska. Zamiast bazylii świetną alternatywą  będzie rozmaryn, szczypiorek, estragon lub pieprz Cayenne. Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia. Na drugi lub trzeci dzień ciastka możemy podgrzać przez chwilę w piekarniku, dzięki temu będą ponownie chrupiące. 

Sałatka z rukolą, granatem i serem

Sałatka z rukolą i granatem oraz serem feta to ciekawe połączenie różnych smaków. Lekko kwaśnego smaku daje granat, słodkiego karmelizowane orzechy. Dodatkowo pyszny sos ostro-słodki. W związku z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia, sałatka została ułożona w kształcie choinki. Serdecznie polecam!

Choinka z ciasta francuskiego i szpinaku

Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem to smaczna i prosta przekąska w świątecznym akcencie. Przepisu na dobry, delikatny w smaku szpinak szukałam dosyć długo. Ten przepis jest moim ulubionym, który przygotowuję do różnych potraw już od paru lat. Używam go jako farsz do pierogów, makaronów, zapiekanek. Często przepis urozmaicam różnymi dodatkami, przede wszystkim kurczakiem. Polecam...

Sałatka z roszponką i kurczakiem

Sałatka z roszponką i kurczakiem to pyszne i zdrowe danie. Świetnie pasuje na śniadanie, obiad, przekąskę czy kolację. Z pośród wielu gatunków sałat jedną z moich ulubionych jest roszponka, która jest delikatna w smaku, dzięki czemu jest bardzo uniwersalna. Również jako jedna z niewielu została zaakceptowana przez moje dzieci.

Sałatka z ryżem i kurczakiem

Sałatka z ryżem i kurczakiem jest prosta i bardzo sycąca. Lubię sałatki z ryżem ponieważ, mogą zastąpić obiad lub obiadokolację. Świetnie również nadaje się do pracy. Nie zawsze trzeba wielu składników, aby sałatka była pyszna. Tak właśnie jest z tym przepisem. Wystarczy, że składniki ze sobą pasują. 

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami to podobna wersja do bardzo popularnego przepisu na moim blogu, czyli Ślimaczków z serem i szynką. Nic dziwnego, bo ślimaczki wyglądają i smakują znakomicie. Dodatkowo są proste do wykonania i można je znacznie wcześniej przygotować. Forma podania też może być różnorodna: na ciepło, na zimno z sosem pomidorowym, czosnkowym...
1 2 3